Продължаваме да трупаме пари в банките, нищо че лихвите са нищожни 29.12 | 16:29

Очаква се тенденцията да продължи и през 2017 г., казват финансови анализатори

От iNews.bg

През 2016 г. се запази тенденцията към увеличение на депозитите в банките, което доведе до по-висока ликвидност на банковата система. Това се посочва в анализ на УниКредит Булбанк за изминалата година. Продължи и намалението на лихвите, повлияно от политиката на Европейската централна банка.

От средата на миналата година ЕЦБ прилага отрицателен лихвен процент, а в края на 2015 г. БНБ прие нова версия на Наредба №21, с която също въведе отрицателна лихва. Според банковите експерти тези регулации играят значителна роля за намалението на лихвите по депозитите в българската банкова система.

Ръстът на депозитите за домакинствата е 1,8% за година, а общото увеличение на привлечените средства в банките е 7,2%, сочат данните на БНБ. От началото на годината намалението на лихвените проценти по срочни депозити е с 0,6%, като през октомври 2016 г. средната лихва за домакинства е 0,63%. "Очакваме трендът на намаление да се запази", прогнозира Крум Алексиев, директор на управление "Маркетинг и клиентски сегменти" в УниКредит Булбанк, предаде КРОСС.

"В търсене на по-добра доходност, вложителите все повече променят традиционното си мислене при дългосрочно спестяване и търсят по-рационални решения за средствата си", коментира Алексиев. Драстични промени в поведението на домакинствата през следващата година едва ли ще се наблюдават, прогнозират анализаторите. Очаква се запазване на високата норма на спестяване въпреки понижаващите се лихвени проценти по депозитите и запазване на висока ликвидност в банковата система. Препоръката е спестяванията да се насочват към алтернативни продукти с по-висока доходност и по-дълъг хоризонт на инвестиране, като взаимни фондове, допълнително пенсионно осигуряване, животозастраховки със спестовен характер, посочват от кредитната институция.

Водещи

Най-четени