Хлябът няма как да стане 2 лв. 31.07 | 09:10

Мит е, че белият хляб не е здравословен – напротив

От Кремена Бедерева

Мит е, че белият хляб не е здравословен – напротив. По-добре да ядем бял хляб, отколкото боядисан черен. А относно цената на хляба - предстои Консултативен съвет за зърното. На него ще се разискват и отражението на световните цени в животновъдството и хранителните продукти от първа необходимост – мляко, сирене и месо.

Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по bTV, който коментира информацията от последните дни, че предстои увеличение на цената на хляба.

Запитан колко ще струва кило хляб през есента, Найденов съобщи, че производителите нямат право да говорят за цени, тъй като КЗК ги следи и могат да ги обвинят в картел.

"Ние направихме анализ, който е качен на страницата на МЗХ. Там анализът показва в проценти как се формира цената на хляба. Няма как да стане 2 лв. хлябът. В момента цената на хляба в България от всички 27 страни-членки на ЕС е най-ниска. Така че - тази цена е най-ниска и няма как да стане 2 лв. - това би било извън анализите, които правим и ще е спекула", категоричен бе земеделският министър.

"Няколко стотинки е реалното увеличение, което ще предстои", прогнозира Найденов. Министърът обясни, че пшеницата заема около 50% от формирането на цената на хляба. "Плюс това, в момента все още не се използва пшеница от новата реколта. Потреблението в момента е изключително свито", съобщи още Найденов.

"Както цената на петрола влияе върху цената на горивата у нас, така и цената на пшеница влияе и върху цената на хляба и фуражите", продължи министърът.

"Днес на Консултативния съвет по зърното, където ще има представители на цялата верига, ще бъде обсъден подробно въпросът за цената на пазара. Но няма да има драстично увеличение", успокои той – "пазарът не би го позволил. Нормално е да поскъпне с няколко стотинки, но прогнози за 2 лв. за хляб е невъзможно".

Найденов коментира и е темата за "Витоша ски". Той съобщи, че е разговарял със столичния кмет Йорданка Фандъкова за лифтовете на Витоша. Според него, ако се направят усилия от всички страни – от страна на инвеститора, на общината и на МОСВ, това може да се случи, но това е усилия от всички страни.

"Протестиращите няма какво да отстъпват – те постигнаха, каквото искаха – блокираха закона. Но да имаме това богатство и да не го ползваме, е прахосничество", смята Найденов.

"Те (протестиращите, бел. ред.) имат своето основание, но мисля, че има решение, имаме готовност да го предложим", заключи Мирослав Найденов.

Водещи

Най-четени