Продължаваме да ядем сирене от сухо мляко 09.07 | 17:29
Българинът все по-често купува овчи сирена и кашкавали
Въпреки ръста в производството на сурово мляко, продължава влагането на сухо мляко и концентрати в млечните продукти. Близо 4000 тона сухо мляко и 5600 тона млечен концентрат са вложени от български преработвателни предприятия при производството на сирене и кашкавал през миналата година. Това сочат окончателните данни от изследване, направен от Министерството на земеделието, съобщени от БНР.
За същия период от време в мандрите са постъпили 544 млн. литра мляко за преработка. 93% от него е краве, останалите 7% се поделят от овче, козе и биволско мляко, предаде БГНЕС. Преработвателните предприятия са пуснали на пазара 134 хил. тона кисело мляко, 53 хил. тона сирене и 20 хил. тона кашкавал.
Най-сериозен ръст на интереса статистиката отчита към овчето сирене и кашкавала от овче мляко, където производството е скочило 60% за година. Любопитно е, че на фона на фермерските оплаквания за ниски изкупни цени на млякото, през 2016 г. в българските мандри са влезли за преработка близо 40 млн. литра сурово мляко от страни членки на ЕС.
Водещи
-
Бабикян: Правителството падна, но съдебната система остава завладяна
Всяко поколение трябва да дава своя данък за демокрацията ни, смята той
18.12 | 20:15
-
Д-р Николай Михайлов: Протестът не решава политическите въпроси, а отнема от и бездруго осакатения труден бюджет
Бойко Борисов има една версия за себе си в критична ситуация, че представлява боцман на борда...
18.12 | 20:00
Най-четени
-
Официално приеха осемте F-16 в авиобаза "Граф Игнатиево"
18.12 | 13:28
-
"Или пари днес, или кръв утре" - ключова среща на ЕС за финансиране на Украйна със замразени руски активи
„Путин разчита на нашия провал. Не можем да си го позволим“, заяви Кая Калас
18.12 | 13:10
-
България представя първите осем изтребителя F-16 Block 70
Преди дни в страната пристигнаха и последните два самолета от първата партида, с което...
18.12 | 10:45