Произвеждаме все по-малко плодове и зеленчуци, вносът расте 14.02 | 13:37

Внасяме основно от Турция и Македония

От Миглена Иванова

В момента производството на плодове и зеленчуци у нас е в пъти по-малко в сравнение с 1989 г. и продължава да пада.

През 1989 г. са били засети 1,679 милиона дка със зеленчуци, докато през 2006 г. засетите площи са намалели до 695 700 дка. При плодовете цифрите са съответно 1,124 милиона дка и 370 000 дка.

Данните обяви Пламен Димитров от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) по време на проведена днес пресконференция.

Производството на зеленчуци на открити площи е намаляло с над 12% през 2009 г. спрямо 2008 г., а от общото зеленчукопроизводство делът на оранжерийното производство се е свил до около 2 на сто.

Произведените през 2008 г. зеленчуци са с около 60% по-малко в сравнение с производството 10 години по-рано – през 1998 г. При плодовете процентът е още по-висок: от 700 000 т. произведена продукция през 1998 г. тя се е свила до под 91 000 т. през 2008 г.

За сметка на това вносът на плодове и зеленчуци драстично се покачва. Само през 2009 г. той е нараснал с над 15% на годишна база. България внася основно от трети страни (външни на ЕС), като най-активен е вносът ни от Турция и Македония.

Износът ни на пресни плодове и зеленчуци пък е изключително нисък, а пазари и търсене от страна на Европейския съюз и извън него не липсват, стана ясно още на пресконференцията.

Водещи

Най-четени