Производители искат стандарт само за основния вид хляб 12.01 | 10:20

Пълнозърнестият се правел по тайни рецепти

От Нели Минчева

Български държавен стандарт (БДС) може да се въведе само за основния вид хляб, не и за специалните продукти, които са ноу-хау за производителите, смята изпълнителният директор на "Добруджански хляб" АД Енчо Малев.

Рецептата по стандарта за основния хляб трябва да изисква влагането само на натурални подобрители, на брашно, сол, вода, коментира той, цитиран от БТА.

За специалните пълнозърнести видове хляб заводът използва малцов екстрат, ръжени закваски и други натурални подобрители на западни фирми, които са търговска тайна, поясни изпълнителният директор.

По думите му за тези видове хляб се изготвя техническа документация, в която са отразени използваните продукти, и работа на контролните органи е да следят дали записаното съдържание на етикета се спазва.

iNews припомня, че скорошни проверки на продукти на различни производители показаха масово наличие на оцветители в хляб, който се продава като пълнозърнест, а в продукти за диабетици бяха открити неупоменати на етикетите примеси.

Според представители на бранша не е възможно да се определи с точност какво представлява диетичният хляб, поради което те са против да има стандарт за него. Важното било съдържанието да отговаря на представената на етикета информация.

Водещи

Най-четени