Вече си имаме и стандарт за кашкавала 16.11 | 10:54
Най-важното е, че според новия стандарт кашкавал ще се прави само от свежо прясно мляко
Вече е в сила нов стандарт за производството на кашкавал. В магазините продуктът ще се отличава с надпис „Български кашкавал“ и обозначение „БДС 14“ от 2010 г.
„Най-важното е, че според новия стандарт кашкавал ще се прави само от свежо прясно мляко. Определени са и сроковете, в които продуктът трябва да зрее“, уточни пред БНР Ивелин Буров от Института по стандартизация.
По думите му кашкавалът от краве мляко, който е произведен по този стандарт, трябва да зрее задължително 45 дни.
За кашкавалите от овче мляко и от смесено мляко срокът е 60 дни.
В продукта по стандарта няма да се добавят консерванти, емулгатори и всякакви добавки, с които сме свикнали през последните години. „Идеята е да се запази традиционната рецепта за българския кашкавал“, обясни Буров.
Водещи
-
Тол камерите следят за скоростта в нови 6 отсечки в Русе, Велико Търново и Габрово
Нови участъци в Русенска област
24.10 | 17:57
-
България и Виетнам подписаха осем двустранни споразумения
Киберсигурност и борба с престъпленията
24.10 | 17:20
-
Водният режим в Плевен остава в сила
От РЗИ постъпват доклади, ежеседмично се правят анализи на качеството на водата. Водата е...
24.10 | 16:45
Най-четени
-
Промяна при пенсионирането на военните
Поправката е предложена от Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС), Станислав Анастасов ("ДПС-Ново начало"),...
24.10 | 12:15
-
Евродепутатите се съгласиха да спре сезонната смяна на часа
Съветът на ЕС бави решението
24.10 | 13:15