Производителите на зелен ток: Семерджиев ще бъде принуден да си подаде оставката 01.10 | 13:13

Чиновниците не били по-големи от закона

От Ралица Стоянова

Ангел Семерджиев ще бъде принуден да си подаде оставката. Той няма морално право да бъде председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДЕКВР), защото ръководеното от него ведомство направи много грешки през последните години. Това заяви председателят на на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов пред iNews по повод днешния протест на производителите на зелена енергия.

Основното им недоволство е против таксата за достъп, която производителите на ВЕИ трябва да плащат. Тя представлява между 10 и 39% от приходите на производителите. Газдов я определи като "дискриминационна”, тъй като такава такса се плаща само от тези производители и ще отива към ЕРП-тата.

Това противоречи на Закона за енергетиката и на всякакви европейски директиви, категоричен беше Газдов. У нас няма публични данни за това колко мегавата мощности са инсталирани. Ценообразуването при ВЕИ е изначално грешно, смята той.

Той обвини Семерджиев, че настройва обществото срещу ВЕИ проектите, като обяснява, че голяма част от поскъпването на тока се дължи на зелената енергия. По този начин Семерджиев се подиграва на българските граждани, които всъщност ще платят таксата за достъп на ВЕИ мощностите до мрежата от своите сметки за ток, поясни председателя на фотоволтаичната асоциация.

Семерджиев не се появява на събития заедно с представители на производителите на ВЕИ, защото не може да се аргументира, смята Газдов. "Чиновниците не са по-големи от закона”, категоричен беше той.

Производителите на електроенергия от възобновяеми източници и заети в сектора протестираха пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и миналата седмица. Тогава Семерджиев заяви, че регулаторът никога не води преговори.

Водещи