Семерджиев: ДКЕВР никога не води преговори 25.09 | 13:24

Регулаторът няма да промени таксата за достъп за производителите на зелена енергия

От Ралица Стоянова

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) няма намерение да променя новата такса "Достъп", която производителите на зелена енергия трябва да плащат за присъединяване към електроразпределителната система на страната. Това каза председателят на регулатора Ангел Семерджиев, цитиран от Агенция "Фокус”.

"Регулаторът никога не води преговори, а взима решения въз основа на нормативната база и защитава тези свои решения в съда с точни и ясни аргументи", каза Семерджиев. Таксите за достъп към този момент са временни. Когато се натрупа достатъчно информация за допълнителните разходи, които предизвикват централите за производство на възобновяема енергия, окончателните цени за достъп могат да бъдат променени, обясни той.

ДКЕВР чака информация от електроразпределителните дружества и от НЕК. Изискват се месечни справки. По предварителни данни в експлоатация има не по-малко от 780 мегавата фотоволтаици, присъединени към електроразпоределителната и електропреносната система. "Тезата на производителите на възобнояема енергия, че се прехвърлят от тях пари към Електроразпределителните предприятия (ЕРП) е абсолютно несъстоятелна", катерогичен е председателят на регулатора.

Комисията не е допуснала грешка при определяне на цените във ВЕИ-сектора. Те са определени по действащото законодателство. Към 1 юли има повече отколкото е определено предварително да бъдат присъединени към системата дори и към 2020 г. Планът за фотоволтаиците е преизпълнен.

ДКЕВР не се опасява от санкции от ЕК заради ВЕИ сектора. Законът за възобновяеми енергоизточници е определил как става присъединяването. Времето, в което се присъединяват производителите на зелена енергия, предизвиква и различни допълнителни разходи.

Няма промяна на цените, на които ще се изкупува енергия от възообовяеми източници. За високоефективното производство и конвенционалните централи не се планира въвеждане на цена за достъп. В конвенционалната енергия от 2010 г. цената намалява и компенсира разходите от възобновяемите източници.

Националната електрическа компания (НЕК) е финансирала проекти, които не са започнали да възвръщат инвестиции като "Цанков камък” и АЕЦ "Белене”. Това е основна причина, поради която компанията има проблеми, обясни Семерджиев.

Вчера производителите на ток от ВЕИ поискаха оставката на Семерджиев заради таксата за достъп до мрежата, която, според тях, е дискриминационна.