Производителят на Dove и Axe настъпва към руския пазар 14.10 | 10:29

Unilever има намерение да купи водещия руски производител на козметика "Калина"

От iNews.bg

Компанията Unilever, един от най-големите производители на козметични стоки и стоки от първа необходимост в света, има намерение да купи руския производител на козметика "Калина". Сумата по сделката се предполага, че ще достигне 850 милиона долара, пише The Wall Street Journal като се позовава на свои източници в компанията.

Unilever има интерес към "Калина" от няколко години, а руски медии пишат за постигането на финално споразумение. Все още това обаче не е потвърдено официално от нито една страна.

Руският концерн "Калина" е създаден през 1992 година на базата на приватизирани държавни активи. В момента той е водещият производител на козметика в Русия, като държи около 30% от пазара на кремове и повече от 45% от пазара на козметиката за уста. Концернът държи такива водещи марки като "Черна перла"", "Горски балсам", "Копринени ръце", "Чиста линия".

Сред основните акционери на "Калина", чиято централа се намира в Екатеринбург, са банките UniCredit Bank Austria и HSBC, пише Lenta.ru.

От своя страна англо-холандският концерн Unilever е един от водещите производители на продукти за масова употреба, като държи брандовете на чая Lipton, козметичната серия Dove, майонезата Calve, дезодорантите Rexona и Axe. Продуктите за поддържане на личната хигиена са едни от най-застъпените в продуктовия каталог на Unilever, като заемат 30% от общите продажби, надвишаващи 44 милиарда евро.

Unilever лансира продукцията си в повече от 100 държави в целия свят, а в Русия компанията работи от началото на 1990 година.

Unilever е собственик на няколко руски предприятия в това число завод за производство на сосове, парфюмерийно козметичната фабрика в Санкт Петербург, консервна фабрика в Тул, а също и завод за производство на сладолед.

През 2008 година Unilever купи и компанията "Инмарко" - водещ руски производител на сладолед, като обаче и до този момент сумата по сделката не е обявена.

Водещи

Най-четени