Прокопиев се изпусна – знае колко хора имат блокирани средства в КТБ 03.11 | 09:10

Решението на парламента в края на миналата седмица било под натиск от Брюксел

От iNews.bg

Бизнесменът Иво Прокопиев продължава да е един от малкото, които настояват за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) АД. След вота на временната бюджетна комисия в петък (31 октомври) за отпадане на оздравителната точка 3 от решението, което предвиждаше БНБ да оздрави банките с отрицателен капитал, надеждите на Прокопиев банката да бъде срината се възродиха отново.

Според него логичният край от цялата ситуация е именно отнемане на лиценза на банката.

"БНБ е длъжна в рамките на 5 дни да отнеме лиценза, ако банката е с отрицателни активи. Най-вероятно в рамките на тази седмица БНБ ще отнеме лиценза и в рамките на месец ноември ще е възможно хората да получат гарантираните си депозити", посочи той в ефира на Нова телевизия.

За пореден път той защити своята теза, че КТБ е неспасяема и не трябва да отваря врати. Мнението на Прокопиев обаче противоречи на масовото мнение на финансисти и икономисти, че най-добрият изход от ситуацията е опит за оздравяването на банката, която е поставена под специален надзор вече пети месец.

Бизнесменът посочи, че оттеглянето на прословутата точка 3 от решението на парламента в края на миналата седмица е станало под натиск от Брюксел.

Прокопиев определи предложението на ДПС за приемане на закона "Цонев–Пеевски" като "имиджово", а законопроектът по думите му е "доста нескопосано написан".

Той посочи, че около 3300 са влоговете в КТБ с над 100 000 евро на физически лица и около 250 са компаниите, които имат над гарантирания минимум.

"От физическите лица големите депозанти с над 1 млн. са не повече от 300–400", каза Прокопиев, без да посочи откъде разполага с тази информация.

Това не е първият случай, в който бизнесменът се появява в национален ефир, за да зове за фалит на Корпоративна търговска банка. През последните месеци Прокопиев периодично дава интервюта, в които страстно защитава тезата си.

Водещи

Най-четени