Промените в такса смет да се отложат с още една година, искат депутати 31.10 | 14:57

Правителството и сдружението на общините все още не са се разбрали за методиката

От Георги Велев

С още една година ще се забавят промените в определянето на такса смет в общините. Това е записано в предложението за промени на Закона за местните данъци и такси, които са внесени за разглеждане в парламента. Вносител е Менда Стоянова заедно с още трима народни представителки от ГЕРБ. Според сегашния текст Министерският съвет и Сдружението на общините е трябвало да се уточнят за методиката за събиране на такса смет, но това не се е случило. Между Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) и правителството няма постигнат консенсус по темата за методиката, която трябва да се прилага от 1 януари догодина.

Това налага и удължаване на срока на сега действащите правила с още една година, става ясно от мотивите на вносителите. Според законопроекта новата методика ще влезе в сила от началото на 2016 г., а преговорите какви критерии да бъдат използвани в нея трябва да завършат до края на март 2015 г.

Още през лятото бизнесът и синдикатите подкрепиха проекта на финансовото министерство за новата методика. В нея има три основи, които могат да се ползват от общинските съвети за определяне на таксата. Първата е индивидуално измерване на битови отпадъци в имота, втората — количеството отпадъци съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове и третата основа е определяне на таксата спрямо броя на ползвателите на услугата в имота.

Общинските съвети могат да изберат една или няколко основи в зависимост от населеното място или комбиниран подход. През лятото финансовото ведомство подготви и промени в Закона за местните данъци и такси. Те предвиждат въвеждане на двукомпонентна такса за поддържане на чистотата, която се състои от такса за битови отпадъци и такса за поддържане.

В законопроекта и проектонаредбата е заложен европейският принцип за определяне на такса смет, който е  "замърсителят плаща". Общините се обявиха против тази методиката, която според тях ще доведе до драстично увеличение на налозите.

Водещи

Най-четени