Разделят такса смет на две 25.06 | 10:05

Общините ще избират как точно да се плаща за събиране на битови отпадъци

От Симеон Досев

Такса смет да бъде разделена на две отделни плащания. Това предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, предложени от Министерството на финансите. Едното плащане ще е за чистене на обществените пространства, а второто за събиране на битовите отпадъци.

Влияние върху такса смет ще оказва броят на живеещите в даден имот или на служителите на фирмата, ако става въпрос за офис. Ако разходите на общината за чистене са 2000 лв. на година, а жителите - 1000 души, таксата на човек е 2 лв. За 4-членно семейство плащането ще е 8 лв. Ако броят на живеещите в имота не може да се определи, таксата ще се определя според данъчната оценка на имота, както досега се изчислява единната такса смет.

Общините пък ще избират измежду няколко варианта за второто плащане, отнасящо се за събиране на битовите отпадъци. Едната идея е таксата да се изчислява на база количество изхвърлен боклук на човек. Това може да става или като се измерва количеството изхвърлен боклук пред къщите или чрез покупка на чували за боклук или специални стикери, които да се залепят на торбите, информира вестник "Труд".

Възможно е също така таксата да се изчислява средно на глава от населението. След това стойността да се умножава по броя на обитателите на жилището. Общините ще имат възможност също така да обвържат такса смет със сметката за вода или да направят комбинация между последните два варианта.

Дори и законовите промени да не минат през парламента, таксата ще се изчислява по нов начин от началото на следващата година, но няма да се разделя на две, обясни зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.

Водещи

Най-четени