Променят договорите за заем със задна дата 04.04 | 09:40

Това може да стане с измененията в Закона за потребителския кредит

От Симеон Досев

Близо 6 млн. договора за заеми ще трябва да бъдат промени, ако парламентът приеме промените в Закона за потребителския кредит, с което те ще са валидни със задна дата. Проектът предстои да бъде гласуван от народните представители.

Трима депутати са поискали новите правила да са валидни и за заварените положения, но така текстът може да бъде обявен за противоконституционен. Затова народните представители имат нова тактика - да се задължат банките в срок от три месеца да предложат на клиентите си нови договори за потребителски кредити, които са съобразени с измененията в закона, например отпадането на таксите за усвояване и управление, както и обвързването на лихвите с пазарен индекс. Кредитополучателите ще решават сами дали да подпишат новия документ, или да останат със стария договор.

Според депутати от БСП текстът ще бъде справедлив и ще остави възможност на потребителите сами да избират отношенията си с банката. Принудителната промяна на договори няма да доведе до нищо добро, смятат банкери – в свободните страни договорите са между две страни и трета не трябва да се намесва административно.

Заради опасността да пренаписват милиони договори за потребителски кредити представители на гилдията са търсили подкрепа от премиера Пламен Орешарски. Той ги успокоил, че поправката "задна дата" няма да намери достатъчно подкрепа в парламента, информира "Преса".

Банкерите са категорични, че ако идеята за пренаписването на договорите влезе в закона, ще настъпи пълен хаос в кредитните институции. За целта ще трябва отново да бъдат викани поръчителите по заемите, да се правят оценки и нови сметки. Допълнителните разходи ще са внушителни и ще трябва да се поемат от клиентите.

Припомняме, че промените в Закона за потребителския кредит бяха приети на второ четене през миналия месец. Тогава парламентът реши годишният процент на разходите по потребителски кредит да не бъде по-висок от пет пъти размера на законната лихва по просрочени задължения в левове и във валута.

Водещи

Най-четени