Ще има таван за лихвите по потребителските кредити 28.03 | 13:15

Той ще е около 50,5%, уточни Георги Кадиев

От Симеон Досев

Народното събрание прие таван за лихвите по потребителските кредити. Това стана с гласуваните на второ четене изменения в закона за потребителския кредит.

Съгласно промените годишният процент на разходите по потребителски кредит не може да бъде по-висок от пет пъти размера на законната лихва по просрочени задължения в левове и във валута, определена с постановление на Министерски съвет

Предложението за таван на лихвите е направено от депутатите от Коалиция за България Георги Анастасов, Борис Цветков и Георги Кадиев и е прието с гласове от всички парламентарни групи.

Георги Кадиев уточни, че с приетия текст се слага таван от около 50,5% за годишна лихва по всички потребителски кредити, в това число ипотечните и "бързите" кредити.

По думите му всички настоящи договори, които не отговарят на този закон, ще се считат за невалидни, информира БТА.

Промените не засягат банките, защото техните лихви са далеч под 50%, а се отнасяли за фирмите за бързи кредити, които слагали и до 1200% годишна лихва по кредит, отбеляза Кадиев.

"Успяхме да се преборим. По време на цялата кампания сме говорили за това как ще ограничим тези лихварски фирми", коментира още народният представител

Водещи

Най-четени