Променят общите условия на мобилните оператори 17.08 | 11:10

КРС ги задължава да информират при действия по събиране на техни задължения

От Кремена Бедерева

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще задължи мобилните оператори да информират абонатите при предприемане на действия по събиране на техни задължения. Това съобщи за Агенция "Фокус” Веселин Божков, председател на комисията.

На заседание на Комисията за регулиране на съобщенията, проведено вчера, е взето решение да се изготви предложение за изменение на общите условия на операторите.

В него КРС изрично иска да бъде вкаран текстът, който кореспондира с текста от Закона за задълженията и договорите, а именно, че предприятията, предоставящи гласови услуги, се задължават предварително и по подходящ начин чрез кратко текстово съобщение (SMS), писмо с обратна разписка, записващ се телефонен разговор, писмо по електронната поща на посочен от абоната електронен адрес да информират абоната, че ще предприеме действия за извънсъдебно събиране на неплатени парични задължения, включително и когато за целта ще се ползват услугите на трети лица, каза Божков.

Става въпрос за кредитни бюра, агенции за събиране на вземания и други. Тази информация задължително трябва да съдържа данни за точния обем на претендираните парични задължения, за основанието, на което даденият абонат ги дължи и от което произтичат, както и за третото лице, което ще събира вземанията.

Абонатът трябва да знае на кой ще бъде прехвърлено задължението, допълни той. КРС ще информира операторите и те имат два варианта – или да приемат условията и да се съгласят и по този начин самите те да се дистанцират от нелоялната и неморална практика за събиране на задължения, които съществува при някои фирми или ако те не приемат, комисията ще издаде задължителни указания, каза още председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков.

Най-четени