Пряка европейска намеса в националната бюджетна политика обмислят държавите в ЕС 20.01 | 13:37

Промените ще се обсъждат на 23 януари

От Ивайло Ачев

"Централизиран коригиращ механизъм", който да бъде задействан "автоматично" в случаи на "значителни" отклонения от границата от 0,5% от БВП на структурния национален дефицит – това е последното нововъведение в плана за новия фискален договор, за което постигнаха съгласие страните-членки на ЕС.

Законопроектът ще бъде обсъден на 23 януари (понеделник) по време на поредната среща на европейските финансови министри, пише Bloomberg..

Освен централизирания коригиращ механизъм, в новия проектодоговор е предвидено и ново правомощие за Европейската комисия – тя ще може да поставя крайни срокове за бюджетната конвергенция на националния бюджет на всяка страна-членка на Съюза. Допълнително правомощие има и за Европейския съд – той може да налага глоби за държави, чието бюджетно законодателство не издържи проверка за съвместимост с европейските правила.

Интересна обаче се оказа позицията на Европейския парламент относно новия европейски фискален договор. От ЕП считат, че новият договор не е най-точното решение на кризата и би могъл да създаде проблем със съществуващото европейско право и с механизмите на вземане на решения в Съюза.

Водещи

Най-четени