Пчеларите очакват слаб добив и поскъпване на меда 09.08 | 14:22

След тежката зима са унищожени над 200 хил. пчелни семейства в страната

От Диана Цветкова

Заради тежката зима са унищожени една трета от пчелните семейства в страната. Тревожната статистика съобщи във Варна председателят на Съюза на пчеларите Михаил Михайлов, цитиран от БТА.

Регистрираните у нас пчелни семейства са 615 хил., но след дълго продължилите студове са оживели едва около 400 хиляди от тях.

Михаил Михайлов прогнозира слаб добив и съответно скок на цените на меда. Според него увеличението на пазара на дребно ще бъде с между 50 ст. и 1 лев на килограм.

Цените на едро не са се променяли от години и са около 3,60-4,50 лева, според вида на пчелния мед, уточни председателят на Съюза на пчеларите.

Наред с това той каза, че добивът тази година няма да е добър, като стопани от Шуменско вече са се оплакали, че получават по 8 килограма мед от семейство, при нормални за добрите години 12-13 килограма.

Обичайно около две трети от произведения в България пчелен мед се изнася в чужбина.

Официално регистрираните пчелари у нас вече са получили по сметките си субсидия от по 12 лева на пчелно семейство. Михаил Михайлов уточни, че общата сума, която са получили стопаните в страната е 3,23 млн. лева.

Водещи

Най-четени