Защо изчезват пчелите? 12.08 | 10:12

Има над 60 причини за изчезването на пчелите, смята инж. Михаил Михайлов от Съюза на пчеларите

От Ивайло Ачев

През последните няколко години в България, а и в цял свят, се забелязва тенденция на "изчезване" на пчелни популации в буквалния смисъл на думата. Тенденцията обаче се отрича от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Това заявиха инж. Михаил Михайлов и проф. Николай Симеонов, представители на Българския съюз на пчеларите по време на пресконференция за проблемите на пчеларския сектор.

Има над 60 причини за изчезването на пчелите, но според инж. Михайлов у нас основната е болестта вароатоза. Тя е паразитна болест, която се причинява от определен вид кърлеж (Varroa jacobsoni).

Тези кърлежи се захващат на гърба на пчелите, смучат от пчелата кръв (хемолимфа) и снасят яйцата си там, където се намират пчелните ларви. За съжаление, антибиотиците не оказват никакво влияние и не помагат за излекуване от болестта.

Друг сериозен проблем, които влияе на пчелите, е използването на пестициди. Преди известно време изследвания във Франция показаха, че определени видове пестициди влияят сериозно на пчелите и съответно Париж наложи забрана за използването на някои от тях. Това доведе до постепенно възстановяване на пчелните популации във Франция.

Как влияят пестицидите и хербицидите на пчелите?

В тези химикали има неоникотинови съединения, които дезориентират пчелите, влияят на нервната им система и те не могат да се върнат обратно в кошера си.

По думите на инж. Михайлов мобилните телефони и излъчванията на висока честота също могат да влияят върху пчелите и да им пречат. Тези теории обаче тепърва се доказват и се трупа научен материал за потвърждението им.

Интересен факт за пчелите е, че те преработват меда на изключително ниво. Ако във взетия цветен прашец има тежки метали, при преработката пчелата ги задържа в себе си и медът остава чист. В такъв случай обаче самата пчела умира.

За съжаление, в България няма единен научен център, който да се занимава с проблемите на пчеларството и да прави изследвания, заяви проф. Симеонов. От Института по пчеларство, който е съществувал преди прехода, сега е останала една катедра в Костинброд, добави още той. Спорадични изследвания за ефекта на пестицидите се правят, но те са единствено следствие на някаква поръчка.

Досега все още няма единна теория каква или какви са причините за изчезването на пчелите - проблем, който е много сериозен. Между 85% и 90% от растенията на Земята се нуждаят от опрашване. Ако пчелите изчезнат, то природата на нашата планета ще претърпи страховита промяна.

Междувременно от Министерството на земеделието и храните официално оповестиха статистически данни за броя на пчелните семейства у нас. Според МЗХ през 2010 година пчелните семейства в България са намалели с 1,9% спрямо 2009 година.

Водещи

Най-четени