Пълним резeрвоара за 10 лв. отгоре 12.06 | 15:02

За по-малко от 2 месец дизелът поскъпна за близо 20 стотинки, бензинът – с 14

От iNews.bg

Пълненето на един резервоар с дизел в момента излиза с около 10 лв. по-скъпо спрямо април, когато за последно горивата по бензиностанциите у нас бяха по-евтини. От средата на по-миналия месец обаче те започнаха да поскъпват и в момента литър дизелово гориво се продава с около 19 стотинки по-скъпо. Което означава, че пълненето догоре на средностатистически резервоар от 50 литра излиза с 9.50 лв. по-скъпо. Днес това количество гориво струва 96.50 лв., докато преди около 2 месеца сумата беше 87 лв.

При най-масовия бензин А95 поскъпването е по-малко – средно с 14 стотинки. Така за шофьорите използващи това гориво, в момента 50 литра излизат 97.50 лв. В средата на април същото количество бензин струваше със 7 лв. по-малко.

Не е изключено в близко бъдеще да станем свидетели и на ново леко увеличение на цените. През последния месец на световните пазари петролът отбеляза трайна тенденция за поскъпване. Макар в петък цената на черното злато да отбеляза лек спад от около 3%, котировките се задържаха на ниво от 50.54 долара за барел за сорта Брент, който е определящ и за цените на българския пазар. Обикновено повишение или намаление на цените на петрола се отразяват на тези на автогоривата у нас след около месец.

Водещи

Най-четени