Разследват договорите за скъп варовик на "Каолин" 13.12 | 19:40

Антикорупционната комисия разследва доставките на свързаната с Иво Прокопиев фирма

От Кремена Бедерева

Временната парламентарната комисия за разследване на корупцията по високите етажи на властта започна да проучва договори за доставка на скъп варовик на свързаната с бизнесмена Иво Прокопиев фирма "Каолин" за ТЕЦ-овете Марица Изток 1 и 3, съощава bTV.

Централите може да са собственост на американските компании Контур Глобал и Ей И Ес, но произвеждания от тях ток се изкупува от държавната НЕК по дългосрочни договори още от времето на кабинета Иван Костов.

Пред антикорупционната комисия шефът на енергийния регулатор Ангел Семерджиев подчерта, че държавният ТЕЦ Марица Изток 2 намира и купува варовик за своите серо очистващи инсталации на по-ниски цени от другите два американски ТЕЦ-а - Марица Изток 1 и 3.

Договорите с "Каолин" и конкретни цени днес така и не бяха огласени пред депутатите и медиите, заради търговската тайна.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обяви, че ще започне регулаторен одит на централите ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3", защото според новите текстове в Закона за енергетиката условията по тези договори могат да бъдат променени от регулатора, ако противоречат на европейското право, каза пред депутатите от парламентарната анкетна комисия за проучване на случаи за корупция по високите етажи на властта председателят на регулатора Ангел Семерджиев.

След приключване на заседанието на комисията Семерджиев коментира пред журналисти, че има голяма вероятност да се намерят правни основания договорите да бъдат променени и изкупните цени на енергията от двете централи - понижени като това ще бъде с различен процент.

ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" работи отдавна, докато ТЕЦ "AES Марица Изток 1" е построена на зелено и нейните цени са по-високи, коментира Семерджиев. Договорите за дългосрочно изкупуване на енергията с централите са сключени още през 2001 г., когато България не е била член на ЕС.

Заложени са ескалационни параметри, защото се е очаквало, че цената на енергията ще се повишава, а това не се е случило, коментира председателят на ДКЕВР.

Целта ни е да понижим цените по тези договори, а това ще се отрази и на крайната цена на тока за потребителите, каза Семерджиев, цитиран от БТА. В разглеждането на условията по договорите ДКЕВР ще ползва и външни експерти. 

Преди няколко месеца TV7 сезира Софийска градска прокуратура във връзка с разследване. То касаеше именно цените на варовика, който продава "Каолин" на частните енергийни компании ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 3".

По-късно Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) съобщи, че бившият министър Трайчо Трайков е действал в частен интерес по време на мандата си.

Според проучването на телевизията компанията "Каолин", чийто мажоритарен собственик е Иво Прокопиев, е продавала на по-високи цени варовика за частните енергийни централи.

Почти 4 г. след изтичане на законоустановения срок за представяне на доклада, Трайков е подготвил мотивиран доклад и участвал в приемането на решение на МС за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства от находище "Балабана", разположено в землището на общ. Дулово, обл. Силистра, в интерес на "Каолин"АД, в чийто капитал участва с 278 акции, се посочва в съобщението.

Законът предвижда Трайков да върне всички възнаграждения, които е получил като министър в кабинета на Бойко Борисов и да бъде глобен.

Водещи

Най-четени