Режете всички разходи без тези за пенсии, съветва икономист 14.09 | 12:36

България се справя много добре в кризата, според "бащата на валутния борд"

От Ралица Стоянова

Правителството трябва да ореже от всички разходи, с изключение на парите за пенсионерите и за социално слабите при подготвянето на бюджета за 2013 г.

Дори тези пари обаче не бива да се вдигат значително, въпреки че възрастните не живеят добре, заяви "бащата на валутния борд" Стив Ханке пред "Нова телевизия".

Пенсиите трябва да запазят покупателното си ниво и да се индексират с инфлацията, може и малко повече, но всичко ще зависи от това как ще се подготви останалата част от бюджета ви за догодина", заяви икономистът. Той добави, че никой не живее добре по време на криза. 

Съветът на професорът по икономика е в бюджета за догодина да не се залага преразход над 1%. Според него финансистите в момента трябва да режат разходи, за да не се върнем отново в 1996-1997 г. Не бива обаче и да вдигаме данъците.

Българиясе справя много добре в кризата, смята икономистът. Според него решението засега да не въвеждаме еврото е правилно.

При евентуално разпадане на еврозоната левът може да бъде обвързан с долара. Въпреки това Ханке не прогнозира край на еврото. Според него валутният борд е "котвата, която помага да не ни отнесе финансовото цунами".

Водещи

Най-четени