Русия е готова да достави частите за ремонта на АЕЦ "Козлодуй" 20.10 | 16:40

Ремонтните работи могат да започнат още в понеделник. По оценка на експертите ремонтът ще отнеме около седмица

От Деляна Петкова

Руската страна е готова да достави необходимото оборудване за възстановяване работата на Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ в най-кратки срокове“, се казва в прессъобщение на „Росатом“. Генералният директор на държавната компания Сергей Кириенко е дал указание за доставката още през тази седмица.

От компанията обясняват още, че са успели да издействат лиценз за износа на оборудване за България от Федералната служба по технически и експортен контрол на Русия. Нормативният срок за получаване на подобно оформление на документацията е до 1 месец. Това означава, че ремонтът в АЕЦ „Козлодуй“ може да започне още в понеделник (25 октомври).  

Припомняме ви, че открит дефект в покривната конструкция на защитното съоръжение на реактора забави плановия ремонт на блока. От централата увериха, че няма изтичане на радиация, а министърът на енергетиката Трайчо Трайков спешно посети централата.

По оценка на експертите ремонтът ще отнеме около седмица и при „нормално развитие на събитията, поправката на енергоблока ще бъде завършена в началото на ноември", допълват от руската компания.


Водещи

Най-четени