Русия се готви да добива и от дъното на Атлантика 05.08 | 17:08

Интересът на Москва към залежите се активизира рязко след като Китай даде заявката си в това направление

От Елена Коцева

Русия е получила правото за разработка на уникален район с подземни богатства на мед и злато в Атлантика.

Комисията към ООН по морското дъно е утвърдил руската заявка за разработка на минерални ресурси на дъното на Световния океан.

Разрешението по същество представлява лиценз за търсене на полиметални сулфиди в района на Срединния океански хребет, където се намират едни от най-големите в света залежи на мед и злато, пише БиБиСи.

Руската заявка беше представена в комисията още през декември 2010 година и първоначално премина през разглеждане през юридическата и техническата комисия, припомнят от Министерството за минногеоложки проучвания в Русия.

Контрактът за разработката ще бъде подписан до края на годината. Срокът на действието му ще бъде 15 години с право за продължаване с 5 години. Изпълнител на контракта ще бъде разположеният в Санкт Петербург държавен институт по океаногеология и полярни геоложки проучвания "Коммерсант"

Според информация на изданието участъкът, който ще бъде изследван от Русия, се състои от 100 блока, всеки с площ от 100 кв. Километра. Те се намират в северната зона около екватора. Рудите там ще бъдат на дълбочина от 2 до 4 километра. Съдържанието на рудите обаче на тези места се очаква да бъде различно в сравнение с това на сушата.

По думите на директора на института Сергей Андреев ако средното съдържание на мед на сушата е около 1%, то в дълбоководните полиметални сулфиди може да са в нива между 2.5 до 10%, максимално и до 30%. В един тон руда се съдържат от 4 до 10 грама злато, максимално до 17 г.

Интересът на Москва към тези залежи се активизира рязко след като Китай даде заявката си в това направление. Пред май 2010 година Китай подаде официална заявка за изследване на участък в югозападната част на Индоокеанския хребет. Пекин също получи лиценз.

Русия вече се включи в "арктическата надпревара" и започна да претендира и за Тихия океан.

За Русия обаче проектът в Атлантика е не по-малко амбициозен отколкото претенциите и за Арктика. Москва планира през 2012 година да подаде в специализираната комисия в Оон заявка да й се разширят границите на шелфа в Арктика.

Ако Русия успее да докаже, че подводните арктически хребети Ломоносов и Менделеев се явяват естествено нейно продължение на континенталния й шелф, то тя може да получи правото на допълнителни 1.2 милиона квадратни километра площ в Арктика, както и за разработка на големите находища на нефт и газ в триъгълника Чукотка – Мурманск и Северния полюс.

Ако това се случи Русия може и да изпревари Канада и Съединените щати в надпреварата за съкровищата на Арктика, считат експертите. Това ще даде на Русия контрола над 60% от всички подземни богатства, които могат да бъдат открити в региона

Заявките на арктическите държави за разработка на континенталния шелф трябва да бъдат внесени в ООН не по-късно от 2014 година.

Най-четени