Русия e обезпокоена от интересите на НАТО в Арктика 06.07 | 20:10

Русия ще поиска от ООН разширяване на арткическите си граници

От Петя Михайлова

Страните от НАТО и редица азиатски държави застрашават икономическите интереси на Русия в Арктика.

Това съобщи РИА Новости, като цитира думите на главнокомандващия на Военноморския флот на Русия адмирал Владимир Висоцки.

Той отбеляза, че зони на своите интереси е обозначил Северноатлантическия алианс. Осен това в региона са активизирали дейността си Китай, Япония, Корея, както и "всеизвестни арктически страни" като Малайзия и Тайланд. Според Висоцки действията на тези държави придобиват "системен, коалиционен характер".

Междувременно генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви на пресконференция в Санкт Петербург вчера, че Арктика не влиза в плановете на Алианса. Признавайки, че редица страни -членки на НАТО имат интереси към Крайния Север, Расмусен увери: "НАТО няма намерение да присъства в арктическия район".

Той изрази надежда, че държавите чиито интереси се пресичат в арктическия регион, ще действат съобразно международното право.

Междувременно руският вицепремиер Сергей Иванов съобщи за плановете на Русия да разшири границите на арктическия си шелф. Молбата ще бъде подадена до съответната комисия в ООН през 2012г.

Иванов съобщи, че на 4 юли е стартирала експедиция за изследване на арктическия шелф, която ще има за цел да обоснове научно руските претенции за подводните арктически хребети Ломоносов и Менделеев.

Ако бъде доказано, че подводните арктически хребети Ломоносов и Менделеев са геологическо продължение на континенталния шелф на Русия, страната ще получи правото да разработва колосалните находища на нефт и газ в триъгълника Чукотка-Мурманск-Северния полюс

Водещи

Най-четени