Ръст в ипотечното кредитиране и по-малко лоши заеми чакат догодина 08.12 | 15:22

През ноември най-голям е бил интересът към кредити между 10 хил. и 30 хил. евро

От Нели Минчева

Растеж с между 7 и 9 на сто в ипотечното кредитиране се очаква през 2011 г., сочи прогноза на Кредит Център.

Очакванията на експертите са делът на лошите кредити да намалява и пазарът на ипотечно кредитиране да стане по-устойчив.

Това обаче няма да се случи още пред първото тримесечие – по-сериозно раздвижване се чака през второто и третото.

Лихвените нива ще следват развитието и активността на пазара, като през втората половина на годината очакваме да слязат на нива 6,25 – 6,75% в евро и 7,5 – 8% в лева, казват от компанията.

Оттам предвиждат още, че през 2011 г. ще започнат да се предлагат нови ипотечни продукти. Освен продуктите с фиксирана лихва за определен период, се очакват повече предложения за преференции за първи дом, флекси кредитите и кредитите в комбинация със спестовни и други продукти.

С малко, но плавно продължава да расте средният размер на отпуснатите в страната ипотечни кредити през ноември, сочат данните на Кредит Център. Съотношението по вид валута продължава да е в полза на еврото - 88% към 12% спрямо лева.

Тенденцията за засилване активността на младите кредитополучатели продължава да се наблюдава отчетливо и през ноември. Делът на кредитите, изтеглени от хора между 18 г. и 25 г., нараства с 0,8 проценти пункта и вече е 13,4%. Най-активни отново са клиентите между 26 г. и 35 г., като при тази категория е и най-голямото повишение - от 58,8% на 60,2%.

Раздвижването на ипотечния пазар през ноември е свързано главно с категорията на кредитите между 10 хил. и 30 хил. евро. Суми от този порядък са изтеглили 59% от клиентите. Прави впечатление нарастването и в още един сегмент - този на ипотечните заеми между 70 хил. и 90 хил. евро.

И през ноември продължава да расте процентът на финансиране, отпускан по ипотечните кредити. Между 70% и 80% външно финансиране вече е получил всеки трети клиент с ипотечен заем. В 8,6% от случаите банките са отпуснали кредити между 80% и 90% от стойността на имота.

Водещи

Най-четени