Ръст на необслужваните кредити предрича БНБ 23.06 | 18:11

Централната банка засега не възнамерява да увеличава капиталовия буфер на банките

От iNews.bg

БНБ прогнозира нарастване на необслужваните кредити и запази нивото на антицикличния капиталов буфер на 0,5 на сто през третото тримесечие, предаде БНР. От пресцентъра на Централната банка припомнят, че още в началото на кризата с Covid-19 бяха направени предписания, които да гарантират запазването на устойчивостта на системата.

Антицикличният капиталов буфер, приложим към рисковите експозиции, ще се запази на настоящото си равнище поне до края на септември, реши управителният съвет на БНБ. 

Практически това е изискване, свързано с допълнително подсигуряване на рисковите кредити във всяка банка. То отразява и очакванията на БНБ за хода на икономиката, тъй като колкото по-нисък е размерът на изискуемия буфер, толкова по-положителна изглежда икономическата перспектива. Дълги години той бе на нулево равнище, но през 2019 година започна плавно да се покачва заради забавящата се икономика в глобален план. 

В началото на тази година БНБ ревизира намерението си да го покачи до 1 на сто от началото на април, защото ситуацията с Covid-19 промени изцяло глобалните икономически тенденции. Тогава от БНБ решиха, че е по-добре в банките да остане повече свободен ресурс, с който да разполагат при евентуален ликвиден натиск при общ ръст на необслужваните задължения, за да могат да посрещнат първите удари от коронакризата.

Това благоприятства за запазването на устойчивостта на системата, категорични са от Централната банка. Решението за нивото на този капиталов буфер от 1 октомври ще бъде определено на заседание по-късно през годината.

Водещи

Най-четени