С 53% намалели обявите за работа 13.05 | 13:02

В последния месец от извънредното положение обаче расте броят им за най-засегнатите сектори

От iNews.bg

Два месеца от обявяването на извънредно положение в България се наблюдава стабилизиране в негативната тенденция на публикуваните брой обяви за работа във водещите сайтове за работа в страната. Това сочи анализът на JobTiger.tv "Влиянието на пандемията COVID-19 върху обявите за работа".

Все още броят на публикуваните обяви към 8 май 2020 г. е с цели 53% по-нисък от този към същата дата през 2019 г. Въпреки това се наблюдава лек ръст от 3% спрямо предходния месец април 2020 г., в който спада беше най-драстичен (-66% спрямо април 2019 г.)

Подобна е тенденцията в световен мащаб, като България се нарежда след челните позиции с най-голям общ спад в публикуваните обяви за работа спрямо предходната година.

Интересно наблюдение е, че през изминалия един месец (април-май 2020 г.) се е увеличил броя на обявите в някои от най-силно засегнатите от пандемията сектори Хотели и ресторантьорство (близо двоен ръст в броя на обявите – 90%), Строителство (ръст от 41%) и Производство (ръст от 9%)

За същия период в секторите Информационни технологии и Здравеопазване/Фармация се отчита спад на публикуваните обява със съответно -17% и -11%.

За други сектори като Административни дейности, Изкуство и култура и Маркетинг броя на обявите спрямо миналия месец април остава непроменен.

Водещи

Най-четени