С какво впечатляват премиерите в Детройт? 14.01 | 07:33

Между 30 и 40 нови модела ще бъдат представени на автошоуто тази година

От Нели Минчева

Международният автосалон в Детройт бе открит на 10-ти януари, понеделник. Оттогава до 15-ти акредитирани журналисти имат възможността да видят представянето на най-новото от света на автомобилите в момента.

Интересът е изключително огромен, като миналата година на събитието са присъствали малко по-малко от 720 хил. души, а тази година организаторите се надяват цифрата да по-голяма.

Изложението за обикновения посетител ще започне 15-ти януари и ще завърши една седмица по-късно - на 23-ти. Очакват се между 30 и 40 автопремиери, между които са най-очакваните модели на гигантите Audi, BMW, Chrysler, GM, Ford, Mercedes-Benz, Honda и Volkswagen.

Представяме ви някои от най-интересните премиери досега, които бяха отразени от световните агенции и специализирани автомобилни издания.

Започваме с уникалната и последна генереция на 6-та серия на BMW, която е и сред най-чаканите автопремиери на салона в Детройт. Това е един изключителен автомобил, съчетал характера от предните серии на модела с настоящата изцяло нова визия и подобрени по-мощни двигатели, които да придават нужната мощ, комфорт и самочувствие на бъдeщите му собственици.

Според информация на марката продажбите на новата 6-та серия на BMW ще стартират от пролетта на тази година.

Също толкова голям интерес буди и новото Audi A6. Специалистите от Инголщат определено впечатлиха с автомобила, като си пролича, че стриктно следват новите линии в дизайна на марката, а освен това представиха и интересен по-икономичен проект A6 Hybrid, като той ще разполага с 2.0 литров TFSI 4 цилиндров двигател и електромотор с мощност 45 конски сили, които е монтиран пред 8-степенната типтроник скоростна кутия.

Тези характеристики на колата ще й позволят да има скромния разход на гориво от едва 6.1литра/100 километра.

Собствениците на Аudi от Volkswagen също бяха подготвили премиера, като посетителите се запознаха с новия модел на Passat, който ще се прави за Северна Америка. Може да се каже, че това бе един от автомобилите, който разочарова на изложението, тъй като се оказа изключително беден откъм нови идеи освен от към дизайна, а и към двигатели.

Mercedes-Benz определено не останаха по-назад от преките си конкуренти и представиха подобренията на новият C-class, както и последната S-class във вариант S350 BlueТEC, който ще бъде с дизелов дигател с мощност от цели 258 конски сили, но същевременно с малкия разход за класа си от само 6.8л/100 км и отделяни CO2 емисии от 177гр/км.

Освен това специалистите от Щутгартската компания бяха ,,довели" на изложението и новия Mercedes SLS AMG E-cell, оборудван с четири електромотора, разположени до всеки колесник, които генерират обща мощност от 526 конски сили и максимален въртящ момент 880Нм. Батериите са литиево-йонни, позиционирани под седалките, в централната конзола и в предната част на автомобила.

SLS AMG E-Cell е в състояние да ускорява от 0-100км/ч за само 4 секунди.

Невероятен интерес събудиха и от щанда на Porsche, като те се завърнаха на това събитие след цели 3 пропуснати години. От компанията представиха супер хибрида 918 RSR Coupe Spyder, като специфичното за него е, че част от програмата "Porsche Intelligent Performance” (Интелигентна ефективност) и използва хибридна система от F1 болидите на Williams, като съчетава супер мощен бензинов агрегат и два електрически двигателя.

Мощността на автомобила е цели 767 конски сили а цената му ще е малко над 500 хил. евро. Изложеният експонат бе обозначен с номер 22 заради историческа победа на пилотите на Porsche Др. Хелмут Марко и Гейс Ван Ленеп, които през 1971 година пресякоха първи финала на състезанието 24-те часа на Льо Ман.

Освен водещите немски автомобилни компании, други, които могат да се похвалят с добра организация и очаквани премиери, бяха домакините от Ford и Chrysler.

Ford представи концепция на новия Ford Vertrek, който ще замести едновременно модела Kuga за територията на Европа и Escape за Северна Америка. От Ford твърдят, че най-вероятно той ще се лиши от голяма част от характеристиките на концепцията, като панорамната прозрачна част на покрива, многото части от карбон и фибровлакна, както и от голяма част от футуристичния си интериор, но ще запази силуета на концепцията и по-голямата част от представения външен вид.

От своя страна, Chrysler направи премиера на новата генерация на един от най-продаваните си модели 300C. Моделът е с изцяло с нов външен вид, от който личи, че автомобилът се развива доста добре, като дори са добавени и нови LED светлини, което е не толкова присъщо за фирмата до този момент.

Интересна премиера направи също така и новата Honda Civic, като на щанда на японците бе изложен експонат с изцяло стъклен покрив и в най-мощната R - версия за модела, която доста впечатли автомобилните специалисти и породи доста положителни коментари.

Може да се обобщи, че резултатът от добрата подготовка на организаторите и участниците е на лице, а до този момент очакванията за добра посещаемост и голям интерес абсолютно се оправдават. Цифрите сочат, че само през първия ден на събитието са присъствали над 5000 журналисти от цял свят, съoбщава официалният сайт на автомобилното изложение в Детройт (NAIAS).

Водещи