Зелена светлина за зелените автомобили на изложението в Детройт 11.01 | 17:55

Нова посока на развитие дава оптимизъм на фалирали производители

От Георги Георгиев

Оптимизъм и нови посоки на развитие бележат тазгодишното изложение на автомобили в Детройт. Престижното шоу тази година е окъпано в "зелена" светлина – фокусът и на изложителите и на клиентите е насочен към екологичните коли от ново поколение.

Американските производители на автомобили празнуват повишените продажби и забележително бързо възстановяване след дълбоката криза в бранша. Възраждането на индустрията бележи и едно ново начало, споделят от GM, Ford и Crysler.

General Motors и Ford отбелязаха по една победа още преди откриването на изложението, когато техни модели бяха наградени за кола и камион на Северна Америка. Отличията бяха присъдени на хибрида на GM Chevy Volt и на SUV модела Ford Explorer.

Ford представи цяла линия от 10 автомобила от ново поколение, с малки размери и висока енергийна ефективност. Сред тях бе електрическа модификация на популярният Ford Focus, както и два хибридни модела. Днес компанията планира да разшири хоризонтите и производството си, като ще наеме още 7000 нови специалисти и ще се развива най-новите си технологии.

"В момента правим с Ford това, което е направил навремето дядо ми с модела T”, заяви изпълнителният директор на компанията Бил Форд.

Chrysler, които дори не направиха пресконференция на миналогодишното шоу, тъй като нямаха какво да покажат, тази година разкриха показаха изцяло нова версия на популярния си седан 300, както и няколко нови модела.

"Време е Chrysler да се завърне", каза изпълнителният директор на компанията Оливър Франсоа. "Изцяло обновеният Chrysler 300 е икона на американските технически постижения и е символ на автомобилите, произведени в Детройт", допълни Франсоа.

GM представи новият си Buick и пусна Chevy Sonic в чест на 100 годишнината от създаването на бранда Chevrolet.

След като удариха дъното и после бяха "закопани" от азиатските си конкуренти на собствения си пазар, американските автомобилни производители се завръщат с нови сили. Макар две компании, а именно GM и Chrysler, от Голямата тройка на Детройт да фалираха и да станаха публични компании, днес оптимизмът е обзел американските играчи.

GM докладва печалба от два милиарда долара за третото тримесечие на 2010 г. и най-голямото IPO в американската история. Chrysler успя да увеличи пазарния си дял и се надява да излезе на печалба през 2011 г., а Ford си върна второто място на американския пазар от Toyota през миналата година.

Водещи

Най-четени