САЩ и Китай не се разбраха 12.11 | 10:42

Финансовата война между двете сили явно ще продължи и след Сеул

От Ивайло Ачев

Страните от Г-20 се ангажират да се въздържат от "компетитивна девалвация". Това се казва в заключителната декларация на срещата на върха в Сеул, цитирана от Асошиейтед прес и Франс прес.

В съвместното комюнике след двудневния форум държавните и правителствени ръководители на двайсетте най-развити страни и нововъзникващи пазарни икономики посочват, че са се споразумели да действат за по-пазарно определени валутни курсове.      

Основният проблем - как да се изгладят нещата по отношение обвиненията на САЩ, че Китай съзнателно манипулира валутния курс на юана - обаче остава. По всичко личи, че лидерите на 20-те най-големи икономики в света не са успели да постигнат компромис и да убедят САЩ и Китай да прекратят търканията си, предава Ройтерс.

В текста се изразява съгласие и за въвеждане на банкови правила, реформиране на международни финансови организации, модернизиране на системата на Международния валутен фонд (МВФ) и др.

След срещата лидерите на 20-те подписаха документи към декларацията, включващи по-специално рамково споразумение за осигуряване на устойчив и балансиран икономически растеж, Сеулски план за действие и поощряване на търговията и инвестициите.

Документът от над 30 страници съдържа двайсетина споразумения по конкретните сфери.

Преговорите за изглаждане на различията продължиха цяла нощ. Въпреки липсата на напредък, все още цари оптимизъм, че може да се постигне компромис и „в последната минута“.

Най-четени