Срещата на АПЕК наследи тежките въпроси от Г20 13.11 | 13:55

Отново на дневен ред ще бъдат конфликтите между участниците

От Елена Коцева

 

Днес се провежда срещата на АПЕК - Организацията за азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество, съобщават информационните агенции.

Тази среща ще бъде белязана от много конфликти между някои от участващите държави - САЩ, Китай, Русия и Япония.

Американският президент Барак Обама направи вече не едно остро изказване срещу курса на китайската валута – юана. На срещата на Г20, Обама заяви, че валута на Китай "е подценена", а самата среща на 20-те развити икономики завърши без особен напредък при изглаждане на различията.

Той добави, че Пекин "харчи огромни суми пари", за да поддържа юана в това състояние и каза, че от решаващо значение за Китай е "постепенно" да остави пазарите да определят стойността на валутата.

Но партньорите на Обама на срещата на върха отказаха да подкрепят позицията му, заявявайки само, че са се споразумели да се въздържа от "конкурентно обезценяване" на валутите.

Териториален спор пък отново обтяга отношенията между Япония и Русия.

Причината бе  посещение на руския държавен глава Дмитрий Медведев на Курилите, към които и Япония има претенции. Напрежението се пренася и на срещата, посветена на икономическото сътрудничество в Азианско-тихоокеанския регион. 

 

Водещи

Най-четени