САЩ изглежда ще загуби отличния си кредитен рейтинг 26.07 | 20:51

Катастрофата е въпрос единствено на време, сочи анализ на американска медия

От Ивайло Ачев

Кога, а не дали – така изглежда ситуацията с евентуалното намаляване на кредитния рейтинг на САЩ. Изглежда, че раздялата на най-могъщата световна икономика с отличния ѝ кредитен рейтинг е въпрос само на време, при това на малко време, пише в свой анализ популярната американска медия The Daily Beast.

През последния месец в Белия дом са получени предупреждения от всички големи кредитни агенции (Standard & Poor's, Moody's и Fitch), че ако не бъде изготвен убедителен дългосрочен план за преструктуриране на американския публичен дълг, то в петък (29.07.11) САЩ ще се прости с кредитния си рейтинг AAA. Кредитните агенции изрично са предупредили, че решението за публичния дълг трябва да е дългосрочно, а не краткосрочно, каквито настроения се появиха сред управляващите среди в САЩ напоследък.

По въпроса с възможното намаление на американския кредитен рейтинг нито един специалист от Moody's или Standard & Poor's не пожела да коментира пред камера или микрофон – главно заради опасенията, че всяко експертно мнение може да доведе до паника на борсовите пазари. Все пак в началото на юли и двете агенции писмено предупредиха, че са поставили американския кредитен рейтинг под ревизия и може да се стигне до евентуалното му намаление.

А поне до момента демократи и републиканци дори не се приближават към компромис за публичния дълг. Дори напротив – противоречията стават все по-остри, след като говорителят на Републиканската партия в Камарата на представителите Джон Бейнър директно обвини Барак Обама, че иска "да му подпишем празен чек". Лидерът на демократите в Сената Хари Рийд пък представи план, който не е съобразен с почти нито едно искане на републиканците. В момента двете партии си делят властта над Конгреса – републиканците контролират долната камара (Камарата на представителите), а демократите владеят горната (Сената).

Според 14-тата поправка на Конституцията на САЩ американският президент има възможност да вдигне тавана на публичния дълг на страната с една изпълнителна заповед. Текстът обаче не е категоричен и евентуално еднолично решение на Обама може да се оспорва в съда. Въпреки това бившият американски президент Бил Клинтън вече посъветва Обама да действа и да се тревожи за съдебните битки на по-късен етап.

Водещи