САЩ разшири аспектите на обвинение за 1 млрд. долара срещу Deutsche Bank 23.08 | 11:06

Обвинението касае измама по ипотечни заеми

От Ивайло Ачев

Най-голямата германска банка Deutsche Bank е знаела, че ипотечната компания MortgageIT, която германската банка се е готвила да купи, лъже относно качеството на своите ипотечни заеми, но въпреки това от Deutsche Bank са сключили сливането. Това твърди в свое обвинение към Deutsche Bank американското министерство на правосъдието, пише Ройтерс.

Първоначално обвинението, с което от Deutsche Bank се иска обезщетение от 1 млрд. долара, твърдеше, че Deutsche Bank и MortgageIT са "дали погрешна и лъжлива информация, за да бъдат включени в правителствена програма за подбор на ипотеки, които са гарантирани от американските власти". Оказва се обаче, че една от всеки три ипотеки, издадени от MortgageIT, всъщност е просрочена.

Досега от Deutsche Bank отхвърляха обвиненията на американското министерство на правосъдието с аргумента, че то не е представило облигациите, за които твърди, че са просрочени.

Новият аспект на обвинението срещу Deutsche Bank е изграден на тезата, че банката е извършила пълна проверка (due diligence) на MortgageIT. От проверката е станало ясно, че MortgageIT не е направила пълна проверка на всичките си просрочени ипотеки преди да поиска да влезе в американската правителствена програма за подбор на ипотеки, гарантирани от американските власти.

Водещи

Най-четени