Световната банка: Енергийна криза очаква Балканите 27.05 | 11:25

Бедствията на Западните Балкани ще предизвикат сериозни проблеми при снабдяването с ток

От Георги Георгиев

Опустошителните наводнения, сполетели Балканите през последните седмици, могат да предизвикат сериозни проблеми с електроснабдяването през следващите 6 месеца. Те ще доведат и до забавяне на икономическия растеж в региона през тази година, се казва в доклад на Световната банка, цитиран от Econ.bg.

Бедствията в Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия причиниха смъртта на над 50 души, след като най-тежките валежи от повече от един век насам предизвикаха сериозни проблеми в трите страни. Нанесените щети се равняват на стотици милиони евро, което представлява огромен удар за икономиките им.

Производството на ток в Сърбия е намаляло с 40 на сто в резултат на близо двуседмичното прекъсване на работата в електроцентралите. Проблеми се наблюдават и в Босна и в Хърватия, но в по-малък мащаб.

"Смятаме, че в краткосрочен план, до края на 2014 г., наводненията ще имат отрицателен ефект върху икономическия растеж в тези страни. По-сериозният проблем обаче ще бъде свързан със снабдяването на електроцентралите с необходимото гориво в дългосрочен план", обясни директорът на Световната банка за Югоизточна Европа Елън Голдстайн, цитиран от Reuters.

Преди природните бедствия прогнозираният ръст за западнобалканския регион бе 1,9% през 2014 г. и 2,6% през 2015 г. Експертите от световната институция не конкретизират какъв ще бъде ефектът на наводненията върху тези цифри. Смята се обаче, че възстановителните работи и нарастването на потреблението ще стимулират икономическия растеж през 2015 г.

"Със сигурност ще се наблюдава по-трудно икономическо възстановяване през тази година, последвано обаче от по-бурен растеж, след като страните се справят с щетите от наводненията. Все още не знаем за какви мащаби става въпрос", допълни Елън Голдстайн. Тя обясни, че банката ще обсъжда предоставянето на финансови помощи на най-засегнатите страни.

Водещи

Най-четени