Световната банка намали прогнозата си за растежа в Китай 13.06 | 14:49

Очакванията на банката са икономическият ръст в Китай да нарасне до 7,7% през 2013 г.

От Елица Елефтерова

Световната банка намали прогнозата си за растежа в Китай на фона на очакванията за по-бавен, но по-стабилен глобален растеж през следващите месеци. Очакванията на банката са икономическият ръст в Китай да нарасне до 7,7% през 2013 г. спрямо предишната си прогноза от 8.4%, съобщава BBC.

Банката освен това намали прогнозата за световния икономически растеж до 2,2 от 2,4%. Според Световната банка растежът в Китай – втората най-голяма икономика в света, се е забавил, след като политиците търсят начин да ребалансират модела си на растеж.

През последните няколко десетилетия Китай разчиташе основно на износа, както и на ръководените от правителството инвестиции за повишаване на икономиката.

Въпреки това заради забавяне на ключовите пазари като САЩ и Европа, се наблюдава спад в търсенето на китайските стоки, което предизвика опасения дали Китай може да поддържа високия си темп на растеж.

Имаше призиви Китай да предприеме мерки за стимулиране на вътрешното търсене, за да компенсира спада в износа и ребалансиране на икономиката си.

Водещи

Най-четени