Световната банка отпусна 200 млн. долара заем за Украйна 18.05 | 13:35

Средствата отиват по проект за увеличаване на енергийната ефективност в страната

От iNews.bg

Световната банка отпусна 200 млн. долара заем по проект за увеличаване на енергийната ефективност в Украйна. Той предвижда мерки за пестене на енергия, насочени към индустриални предприятия, общински компании и енергийни дружества, съобщиха от банката.

Проектът ще помогне на Украйна да постигне амбициозните си цели за намаляване на енергийният интензитет с 20% до 2015 година и с 50% до 2030 година. Освен това и ще намали зависимостта на страната от вносен природен газ, отбелязват от Световната банка.

"Потенциалът от този проект за енергийната ефективност в Украйна е огромен. Ако страната намали нивото на енергийни интензитет до нивата на Полша например, ще може да намали потреблението на електроенергия с 1/3", отбеляза Мартин Райзър, директор в Световната банка, отговарящ за Украйна, Беларус и Молдова.

Освен това инвестициите в тази насока ще имат и благоприятно влияние на околната среда, тъй като ще намалят емисиите въглероден диоксид с 1 млн. тона годишно. Освен това и се очаква да създаде работни места, а украинските фирми ще повишат конкурентоспособността си благодарение на по-ниския енергиен интензитет.

 

Водещи