Седем години затвор за британец "препрал" 60 млн. паунда 05.04 | 17:41

Сандер е участвал в схема за кражба на ДДС

От iNews.bg

Кралският съд в Бирмингам осъди на седем години затвор Кулдип Сингх Сандер, чиято основна дейност е свързана със залози на спортни състезания. Обвиненията срещу него са за пране на 60 млн. паунда и укриване на данък добавена стойност.

Присъдата слага край на деветгодишно разследване, коментират от данъчната службата във Великобритания. Делото е познато на Острова под кодовото название "Операция Капри".

По това дело има седемнадесет обвиняеми, които вече получиха присъди за общо 59 години затвор, допълват властите.

Сандер е бил важна част от замисъла на престъпната група – той е отговарял за "препирането" на пари от кражби на ДДС чрез т.нар. "въртележка". В този случай се прави фиктивен внос на скъпи стоки - обикновено чипове или мобилни телефони. Без реално да са получени никакви стоки, престъпниците представят фактури и изискват от държавата да им възстанови данъка.

Луксозният начин на живот, неотговарящ на доходите, е подсказал на данъчните за нарушенията на британеца. Той дори си е позволил места до ринга по време на боксовия мач между Майк Тайсън и Ленъкс Луис през 2002 година.

Делото срещу Сандер е шестото по този случай. Предишните пет са се водили в съда в Нортхемптън, допълват от данъчната служба в Обединеното кралство.

Водещи

Най-четени