Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще струва 4,2 млрд. евро 06.06 | 16:16

Цената на тока от централата ще е около 100 лв. за мегаватчас

От Мария Стоянова

Изграждането на новия седми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще струва 4,2 млрд. евро, или около 5 млрд. долара. Това заяви бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който сега е в борда на директорите на държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци".

За строителството ще бъде създадено акционерно дружество с 1 млрд. долара капитал между електроцентралата и американския инвеститор "Уестингхаус" при съотношение 70% към 30%, поясни Димитров.

Електроенергията от новия блок ще е на цена около 100 лв. за мегаватчас, но след като се смеси с евтиния ток от пети и шести блок, средната цена ще бъде 60-70 лв./мвтч.

Още около 335 млн. долара пък ще трябва да се осигурят отделно за площадката на централата. За да е възможно стартирането на проекта, пък държавата трябва да предостави 700 млн. долара.

Продължават преговорите между правителството и "Уестингхаус" за постигане на окончателно споразумение. Преди дни заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов припомни, че вече е готова и Оценката за въздействие на околната среда за проекта за нов ядрен блок. Изпратени са и отговори на румънските запитвания по проекта. 

Водещи

Най-четени