Сезонът се очертава със салата без магданоз и боб без джоджен 19.05 | 10:15

Остър дефицит на подправките с български произход отчитат специалисти в търговията с билки

От Цанка Донкова

Този сезон се очертава салата да остане без магданоз, а на боба да му липсва така традиционния джоджен. Остър дефицит на подправките с български произход отчитат специалисти в търговията с билки. Така на практика се оказва, че на пазара липсват две от най-използваните от българина мерудии, които да са произведени у нас, съобщава в. "Всеки ден".

Купувачи изпадат в ужас, след като разберат, че са си напазарували вносен магданоз. Страната ни отчита пълен недостиг на всякакви подправки и билки. Заради това се налагало да се внасят от чужбина дори растения, които традиционно си виреят и се отглеждат у нас. А резултатът е, че пресните подправки - магданоз, копър, джоджен, босилек, които се продават в магазините ни, масово не са родно производство.

Прекупвачи мрачно коментират как доскоро се шегували, че у нас само магданозът и копърът са български, а сега вече и те били чужбински.

По тържищата в България близо 90% от плодовете и зеленчуците са внос. Стоката е най-вече от Гърция, Турция, Македония и Сърбия. Пристигат картофи и от Германия, Гърция, Чехия, Полша. Ядем чушки и домати от Испания, зелени салати от Италия.

С вносните подправки обаче напускаме дори нашия континент Европа. Най-често и най-големи количества зелена мерудия идва чак от Африка. Магданозът, джодженът и копърът се купуват от Египет, за да се продават у нас. Освен от Египет различните подправки се внасят от Турция и от Израел. Оказва се, че освен всичко друго китайско по магазините има вече и зелени традиционно наши подправки, но пристигнали от Далечния изток.

Все по-търсената подправка в България - босилекът, също изпада в липса и безценният аромат за домати ще започне да прелита през границата към нас.

Проблемът със задграничната прясна мерудия е от няколко години, но напоследък се изостря, признават наши фирми за търговия с подправки. Основният проблем бил, че няма производители.

Зеленчукопроизводители пък контрират, че избягват да отглеждат магданоз, джоджен, копър и т.н., защото им ги изкупували буквално за жълти стотинки. Проблемът бил, че вносните зелени мерудии били много по-евтини и им подбивали цените.





Водещи

Най-четени