Сергей Лавров: "Южен поток" е спрян само временно 17.06 | 15:23

Русия и Сърбия потвърдиха договореностите по проекта

От Христомира Бочкова

Спирането на работата по проекта "Южен поток" е само временно, заяви руският външен министър Сергей Лавров в коментар на срещата си със своя сръбски колега Ивица Дачич, цитираха от ИТАР-ТАСС. Двете страни потвърдиха съществуващите си договорености по проекта, подчертавайки необходимостта от неговото реализиране.

"Всички досегашни решения остават в сила. Не са извършени никакви промени в плановете. Москва държи всичко да остане така, както е договорено", подчерта Лавров.

Той не се съмнява, че спирането на проекта е временно. По думите на руския първи дипломат, "Южен поток" е единственото трайно и стабилно решение на проблема за снабдяването с газ на Югоизточна Европа.

От друга страна, той заяви, че Русия подкрепя позицията на Сърбия в защита на нейните права и интереси в Косово.

"Ние потвърдихме подкрепата за позицията на Сърбия по отношение на нейните права и интереси в Косово. Потвърдихме подкрепата за диалога, който Сърбия води в Брюксел", добави министърът.

По време на срещата двамата първи дипломати са обменили мнения и за ситуацията в Босна и Херцеговина, включително в светлината на предстоящите там през октомври общи избори.

Водещи