Сериозен скок на търговията ни с Южна Корея само за 3 месеца 04.07 | 12:35

Над 230 млн. евро са инвестирали компании от азиатската държава у нас

От iNews.bg

Считаме Република Корея за приоритетен икономически партньор в Азия, а усилията ни са насочени към насърчаване на двустранното сътрудничество и засилване на икономическите връзки между двете страни. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на среща с Канг Сунг-Чун, заместник-министър на търговията, индустрията и енергетиката на Република Корея, проведена в град Сеул.

Заместник-министър Борисов подчерта, че за периода 1996 г. – 2017 г. нетният поток на преките инвестиции от Република Корея в България възлиза на 230.6 млн. евро. "Разглеждаме като особено важно двустранното инвестиционно сътрудничество, особено в привличането на инвестиции в областта на производството", заяви Борисов. Той допълни, че налице са многообразни форми на сътрудничество, като перспективна такава е участието на корейски фирми в българските индустриални зони, както и производствени компании с експортна насоченост към европейския пазар.

Икономическият зам.-министър изтъкна, че важен приоритет за българската страна е привличането на корейски инвестиции в сектори, като електроника и електротехника, автомобилостроене, информационни и комуникационни технологии и др. "Бихме искали да привлечем вниманието на корейските компании върху съществуващите възможности за създаване на R&D център в България в областта на автомобилната електроника, автомобилния софтуер, електрическата мобилност", допълни Борисов.

От срещата стана ясно, че в кратки срокове започва подготовката и провеждането на следваща сесия на Българо-корейската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. "Добра основа за обсъждане на стъпките и бъдещото ни икономическо сътрудничество може да предостави и провеждането на втора сесия на българо-корейския Комитет за промишлено коопериране", изтъкна Борисов. По думите му Министерство на икономиката се ангажира да бъдат положени максимални усилия за провеждане на двата формата в най-скоро време с цел разширяване на двустранните отношения между България и Република Корея.

От своя страна Канг Сунг-Чун, заместник-министър на търговията, индустрията и енергетиката на Република Корея заяви, че България е известна на корейските компании, а предимствата на страната ни са значителни. "Можем да постигнем още по-добри резултати чрез организиране на прояви като бизнес форуми, както и на активност от страна на бизнеса от двете страни за увеличаване и балансиране на стокообмена”, подчерта Канг Сунг-Чун.

По време на двудневното посещение зам.-министър Борисов се срещна с представители на Корейско-български комитет за икономическо сътрудничество и Корейската асоциация на вносителите, почетния консул на България в Сеул, като също така посети водещи корейски компании в областта на електротехниката, машиностроенето, автомобилните части и ИКТ сектора.

Освен провеждането на предстоящите междуправителствени срещи в Република Корея бе договорено и провеждането на поредица от бизнес форуми, включително с акцент върху нарастване на износа на България, както и посещението на редица корейски компании в страната. В рамките на дискусиите бяха идентифицирани и конкретни потенциални инвестиционни проекти от сферата на асемблирането на аграрна техника, спа-туризма и млекопреработването.

В рамките на посещението на българската делегация в Сеул се проведе и церемонията по закриване на българското председателство като приветствия с представяне на постигнатите успехи направиха посланик Петър Андонов и заместник-министър Лъчезар Борисов.

През 2017 г. двустранната търговия между България и Република Корея е на стойност 175.1 млн. щ.д. Докато през първото тримесечие на 2018 г., стокообменът между България и Република Корея е на стойност 59.4 млн. щ., отбелязвайки 60.8% ръст спрямо същия период на 2017 г., в това число 14.1 млн. щ. д. износ от България (увеличение от 84% спрямо същия период на 2017 г.) и 45.3 млн. щ.д. внос от Корея (увеличение от 54.8% спрямо същия период на 2017 г.).

Най-четени