Сериозно поскъпване на парното няма да има 30.06 | 17:12

Най-голямото увеличение е поне със 7% по-ниско от първоначално предвиденото

От Мария Добчева

Сериозното увеличение на цената на парното и топлата вода се отлага, информира Нова телевизия. Най-високото поскъпване е близо 12%, което е поне със 7% по-ниско от първоначално предвиденото.

Средното увеличение на цените на парното и топлата вода за страната е 2,6%. За "Топлофикация София" ЕАД ръстът е 5,9%. В Перник  топлоенергията ще поевтинее най-много - с 11,7%. Най-голямо ще бъде увеличението за абонатите на "Софиягаз" ЕАД – 11,5%.

Припомняме, че първоначалното предложение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) беше за увеличение на цената между 6 и 19 на сто в цялата страна от 1 юли. Топлофикационните дружества обаче реагираха остро, защото според тях 19% поскъпване ще предизвика сериозен отлив на клиенти и до фалити на дружествата.

Известни изменения има и по отношение на електричеството. Очаква се то незначително да поскъпне. Това е предизвикано от факта, че регулаторът се старае по всякакъв начин да стабилизира тежкото финансовото състояние на Националната електрическа компания (НЕК).

Най-четени