Сиренето с нов стандарт 14.08 | 15:54

Повече фирми ще могат да го произвеждат

От Филипа Тодева

Повече фирми ще могат да произвеждат сирене по БДС след промяна в стандарта, която се подготвя в момента.

Изпълнителният директор на Българския институт по стандартизация Ирен Дабижева обяви, че работна група от учени и браншовици вече обсъдила възможността за отпадане на горната граница на показателя киселинност.

"Това няма да промени вкусовите качества на продукта, но ще помогне на повече фирми да произвеждат сирене по БДС", каза шефът на асоциацията Димитър Зоров, пише в. "Преса". Според него при зреене киселинността пада и е трудно да се достигнат нивата, посочени в стандарта.

Дабижева обаче оспори идеята в БДС за киселото мляко, сиренето и кашкавала да бъде записано, че трябва да се правят само от българско прясно мляко. Идеята бе лансирана от заместник земеделския министър Явор Гечев.

"Подобно нещо не може да се запише в един стандарт, защото ще попаднем под атаките на Световната търговска организация. Такова изискване би поставило технически бариери пред производителите, което е недопустимо", обясни тя.

Водещи

Най-четени