Сиренето с нов стандарт 14.08 | 15:54
Повече фирми ще могат да го произвеждат
Повече фирми ще могат да произвеждат сирене по БДС след промяна в стандарта, която се подготвя в момента.
Изпълнителният директор на Българския институт по стандартизация Ирен Дабижева обяви, че работна група от учени и браншовици вече обсъдила възможността за отпадане на горната граница на показателя киселинност.
"Това няма да промени вкусовите качества на продукта, но ще помогне на повече фирми да произвеждат сирене по БДС", каза шефът на асоциацията Димитър Зоров, пише в. "Преса". Според него при зреене киселинността пада и е трудно да се достигнат нивата, посочени в стандарта.
Дабижева обаче оспори идеята в БДС за киселото мляко, сиренето и кашкавала да бъде записано, че трябва да се правят само от българско прясно мляко. Идеята бе лансирана от заместник земеделския министър Явор Гечев.
"Подобно нещо не може да се запише в един стандарт, защото ще попаднем под атаките на Световната търговска организация. Такова изискване би поставило технически бариери пред производителите, което е недопустимо", обясни тя.
Водещи
-
Хампарцумян: Ленин е предупредил, че държава, в която полицаите взимат повече от учителите, е полицейска
Външните банки ще ни дадат кредит, но един ден купонът ще свърши и идва сметката, може да се...
18.11 | 21:00
-
За всеки трети проверен воден обект по Черноморието има нарушения
Най-засегнати са Св. Влас, Елените, Лозенец, Царево, Слънчев бряг и Варна
18.11 | 20:30
-
Алибегов: Ще обжалваме новите такси на Столична община
По думите му бюджетът, разглеждан в парламентарните комисии, предвижда редица утежнения за...
18.11 | 20:16
Най-четени
-
Предупреждение за ураганен вятър в Царево
Бурният вятър през нощта събори дърво и временно затвори пътя между селата Ясна поляна и Ново...
18.11 | 09:30