Скумрията измести шарана от трапезата за Никулден 04.12 | 15:38

Младите предпочитат сьомга, а пенсионерите купуват пангасиус

От Десислава Янкова

Скумрията измести традиционния шаран от трапезата на българина за Никулден. Според продавачите от една страна това се дължи на по-ниската цена, а от друга – по-лесното приготовление. Цената на рибата варира в зависимост от мястото, от което сте избрали да я закупите.

Най-евтина си остава скумрията в павилионите на Женския пазар, въпреки ремонта, като килограм струва около 4 лв. В хипермаркетите замразената риба се продава за около 5 лв., а в магазините цената може да стигне и до 6 лв., показа проверка на iNews. Заради ремонта на пазара обаче търговците споделиха, че тази година имат по-малко клиенти.

Сериозен конкурент на скумрията е виетнамската риба пангасиус, която беше хит на миналогодишния Никулден. Тя не се отличава с особени вкусови качества, но е предпочитана от пенсионерите заради ниската цена, почистена е, а и лесно се приготвя. Цената на замразената виетнамска риба варира между 3,99 лв. и 5 лв., като охладената е по-скъпа и е около 10 лв. за килограм.

Търговците споделиха, че младите, особено ако са двойка, предпочитат да си купят по-скъпа риба и си угаждат със сьомга, калкан, лаврак или ципура. Килограм сьомга струва от 23 лв. нагоре, замразеният калкан е 27 лв., като пресният стига и 30 лв. Килограм лаврак и ципура се продават за около 13-15 лв. Цената на чистената пъстървата е между 10 и 12 лв., а на филето от бял амур – между 8 и 10 лв. Сомът върви около 10 лв. за килограм.

Интерес имало и към нарязаните на шайби и изчистени риби, тъй като изисквали минимални усилия за приготвяне.

Разбира се, традиционно българинът купува и шаран, казват търговци. Цената зависи дали е замразен или охладен. Килограмът тръгва от 3,99 лв. и стига до 6 лв. за прясна риба.

Водещи

Най-четени