Следващите три месеца – последен шанс за еврото 04.06 | 09:29

Според Сорос това е срокът, който има Европа, за да преодолее проблемите

От Нели Минчева

Европа има три месеца, за да спаси еврото, твърди американският милиардер и филантроп Джордж Сорос. Думите му са част от реч, изнесена в събота, 2 юни, и публикувана в неделя на сайта му.

"Според мен властите разполагат със срок от три месеца, в който все още могат да поправят грешките си и да обърнат настоящите тенденции. Под "власти", имам предвид основно германското правителство и Германската централна банка, тъй като във време на дългова криза властта е у кредиторите и нищо не може да бъде осъществено без подкрепата на Германия", смята специалистът.

Джордж Сорос смята още, че гърците са достатъчно уплашени от перспективата за излизане от Европейския съюз и на предстоящите избори на 17 юни ще спечелят политиците, решени да продължат политиката на ограниченията и да изпълняват споразуменията с Европейския съюз, Международния валутен фонд и банкерите.

Но до три месеца "германската икономика също ще отслабне и ще бъде още по-трудно за канцлера (Ангела Меркел) да наложи германското мнение за поемане на допълнителни отговорности към Европа", допълва Сорос.

В събота Меркел призова опозицията в страната си да даде подкрепата си за бъдещия постоянен фонд за подпомагане на еврозоната и за европейския бюджетен пакт. По думите ѝ "положението в еврозоната в момента отново е много нестабилно".

Водещи

Най-четени