Малко имат вяра в ЕС, но почти всички си държат на еврото 29.05 | 15:58

Само британците се радват, че не се разплащат с единната валута

От iNews.bg

Подкрепата за европейската интеграция рязко е намаляла из Европейския съюз (ЕС) от началото на дълговата криза насам, показва проучване на американската организация Pew Research Centre.

Малко са обаче европейците, които искат да изоставят еврото, като особено държат на единната валута закъсалите гърци.

Все повече жители на ЕС във Великобритания, Франция, Испания, Италия, Чешката република, Полша и Гърция казват, че интеграцията е довела до отслабване на икономиката. Много от тях се питат дали еврочленството всъщност е нещо хубаво.

Изследването е направено именно в посочените държави през март и април.

Като цяло европейците имат и много малко доверие в собствените си лидери вътре в съответната държава. Преобладава мнението, че политиците масово не успяват да се справят с икономическите трудности. Най-популярна е германският канцлер Ангела Меркел, радваща се на сравнително висок процент одобрение както в родината си, така и извън нея.

По-оптимистично към ЕС са настроени именно живеещите в Германия – най-голямата европейска икономика, която е и основен източник на финансовите помощи, отпускани по спасителните планове на Стария континент. Общо 65% от германците смятат еврочленството за нещо позитивно, което представлява дори леко повишение спрямо предходното подобно проучване, проведено през 2009 г.

В същото време испанците имат сериозни съмнения за ползите от присъствието си в ЕС – 54% не виждат големи предимства от това положение. 60 на сто обаче казват, че подкрепят използването на еврото.

Такива са настроенията към единната валута и в Гърция. Там едва 23 на сто са съгласни като разплащателно средство в родината им отново да се въведе драхмата.

За британците няма почти никакво съмнение, че използването на лири вместо евра е напълно правилно решение. На такова мнение са цели 73% от жителите на Острова.

Основните икономически притеснения в посочените държави са свързани с инфлацията и безработицата. Като това се отнася до всяка една от въпросните членки въпреки различните състояния на техните финанси. В Испания и Гърция в момента безработицата е над 20%, докато в Германия равнището ѝ възлиза на 5,6 на сто, но навсякъде хората масово се страхуват да не останат без работа.

Най-четени