Служебният кабинет ще отпусне 1,8 млн. лв. за борбата със "син език" 02.09 | 21:00

Това потвърди зам.-министърът на земеделието Георги Костов

От iNews.bg

Правителството ще отпусне нови 1,8 млн. лева за справяне с болестта "син език" по животните. Това потвърди зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов. По неговите думи в момента има само 7 области чисти от болестта "син език”. Само в тези тях може да се търгува с живи животни, съобщи агенция "Фокус".

По данни на ведомството към 1-ви септември около 6500 овце са загинали от болестта. Щетите при козите и говедата са по-малки.

"Болестта все още върви нагоре. Добрата новина е, че при стадата, в които има болни животни, броят на животните, които умират, вече намалява”, подчерта Георги Костов. Той коментира, че това говори, че голяма част от животните са преодолели болестта – някои от тях са били болни, но не са загинали. Със "син език" са заразени и диви животни, сред които най-засегнати са муфлоните.

"У нас първият случай е констатиран на 30 юни – имаме един период от 45 дни, в който не си спомням да е изкоментирани някакви бързи мерките за недопускане. По същия начин стои въпросът и с по-нататъшните кореспонденции с органите в Брюксел”, обясни зам.-министърът. По неговите думи болестта вече е стигнала и в Румъния, като тя е дошла най-вероятно от нас.

Водещи

Най-четени