Сметките за по-евтин ток разбъркаха енергийния календар 28.05 | 11:58

Новият ценови период няма да е с дата 1 юли

От Христина Рафаилова

Колко ще плащаме за електроенергия през следващия ценови период е въпрос, който за момента остава без отговор. Това стана ясно от думите на шефа на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова, цитирана от агенция "Фокус".

Тя заяви, че се е наложило да бъде отложен срокът за влизане в следващия ценови период, който трябва да бъде по принцип от 1 юли. Това се налага, тъй като отговорните ведомства не са доизчислили как точно ще се образува цената на тока. Шефът на регулатора потвърди думите на служебния енергиен министър Асен Василев, че в нея няма да влиза добавката за зелена енергия. 

Добавките за зелена енергия, за тока от топлофикациите, както и тази за невъзстановяеми разходи, най-вероятно ще се начисляват не при преноса, а при купуването от съответния производител. 

По повод предложението на депутата от БСП Янаки Стоилов да има твърди цени за пренос тя заяви: "Считам, че парламентът ще вземе подходящите законови изменения, за да станат нещата за нас по-добри." 

Харитонова каза, че се обмисля част от произведената енергия, която подлежи на задължително изкупуване, да са продава не на регулирания, а на свободния пазар. По този начин ще се намали цената на тока за домакинствата. 

Водещи

Най-четени