Спад на цените на цитрусовите плодове по борсите 27.11 | 13:12

С до 12% поевтиняват цитруси и банани, съобщава Комисията по стокови борси и тържищата

От Деляна Петкова

През изминалата седмица цените на едро на брашното, захарта и олиото се задържат около и малко под нивото от предходния период. Това показа седмичния доклад на Комисията по стокови борси и тържищата. Няма промяна и при цените на едро на ориза и варивата.

Цените на млечните и месните произведения запазват нивата от предходната седмица, като единствено цената на кравето масло се покачва с около 3 на сто. По данни на Комисията и през изтеклата седмица продължава лекото движение нагоре на цената на яйцата.

В същото време се наблюдава продължаващ спад на цените на бананите и цитрусовите плодове. На седмична база цените на тези продукти са в диапазона между 2 и 12% по-ниски. Значително поевтиняват портокалите - с 12 на сто, лимоните са с 8% по-евтини, бананите и мандарините - с около 3%. 

Ябълките са с 3,5% по-евтини по цени на едро спрямо предходната седмица, показват още данните на Комисията.

що се отнася до цените на цените на повечето зеленчуци не се наблюдават резки седмични колебания.  С 8% обаче са поевтинели оранжерийните домати, а чесънът се търгува с около 3% по-евтино спрямо предходната седмица. Цените на картофите, зелето, морковите и оранжерийните краставици запазват стойностите си от миналата седмица.

През изтеклата седмица стойността на Индекса на тържищните цени леко се понижава и в края на периода достига нивото от 1,964 пункта. Лекото движение надолу на индекса през седмицата се дължи на стабилизирането на цените на хранителните стоки и поевтиняването на повечето плодове и някои зеленчуци.

Водещи

Най-четени