Спад от една трета на подпочвените води за половин столетие 21.02 | 18:34

България става все по-заплашена от резки климатични промени

От Петя Бързилска

За малко повече от половин век подпочвените водни запаси са намалели с 30%. Това каза проф. Валентин Казанджиев, ръководител на секция "Агрометеорология” в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Казанджиев припомни, че подпочвените запаси са източник на вода, когато не вали дъжд. Подпочвените води се захранват от дъждовете и при снеготопенето, като този процес е по-интензивен през пролетния и есенния сезон.

Количеството на валежите е със слаба тенденция към намаляване, но средномесечните температури нарастват, каза още Казанджиев. Заради това голяма част от водите не могат да се просмучат в почвата и да извират като водоизточник.

Подпочвените води са част от водния баланс и когато консумацията на вода се увеличава, а запасите намаляват и водният баланс се нарушава, обяснява специалистът.

Заради липсата на достатъчно сняг и валежи, районите, които черпят питейна вода от речни и планински източници или от подземни сондажи в края на лятото ще бъдат изправени пред криза. България става все по-заплашена от резки климатични промени и засушаване, което задължава постигане на добро управление на ресурса и неговото пестене.

През тази година снежната покривка почти липсва в сравнение с миналата година. Снегът е намалял 5-6 пъти спрямо 2013 година, посочи през Econ.bg Асен Личев, шеф на дирекция "Управление на водите” към Министерството на околната среда и водите. Оттук притокът на вода към реките и язовирите намалява, което поставя под въпрос водните запаси.

Дали положението е критично, колко е спадът на речния оттук и какво е състоянието на язовирите у нас може да прочетете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени